Voor zijn 10 jarig bestaan

organiseert IN VINO VERITAS i.s.m.

de Koninklijke Hobbyclub & de Koninklijke Harmonie Ste Cecilia

een FEESTWEEKEND

locatie: zaal 't Zand, Diegem

 

1) vrijdag 27/2/15: WIJNPROEVERIJ

vanaf 19 uur

Gastheer: F. Lenz uit Pünderich, Duitse Moezel.

beperkt aantal deelnemers, inschrijvingen verplicht via 0499/72.42.40

 

2) zaterdag 28/2/15: RUILBEURS Champagne capsules

van 9 uur tot 15 uur (iedereen welkom - inkom gratis)

verkoop van champagne enkel door de inrichters

 

met voorstelling van de nieuwe champagnes van

Hobbyclub Machelen: capsule "Beaulieu"

Harmonie Ste. Cecilia Machelen: 6 capsules (150 jaar bestaan) 

 

*****************************************************************************

Misschien een derde poging volgend jaar !

 uitzonderlijke wijndegustatie met aangepast eten.

 

Op zaterdag 3 mei as. om 18.30 uur (deuren vanaf 18.15 uur) in de refter van het GISO, C. Peetersstraat

 

Thema: Zuid-Afrikaanse wijnen

Gastheer: Marc van “Taste Wine @ Home”

 

Voor 15 euro krijgt u diverse wijnen met aangepast eten

 

Als eerste gerechtje bij de witte wijn: rucolla, Brie de meaux, honing, pijnboompitten, heerlijke olijfolie, … heel lekker !
Als tweede gerecht bij rode wijn: heerlijk artisanaal brood, artisanale kazen (bv. Conté) met truffelhoning, speciaal vlees (bv patta negra).
Als toetje bij de laatste rode wijn: heerlijke chocolade.

 

Wegens praktische redenen beperken we het aantal deelnemers. Wie dus eerst inschrijft, heeft plaats.

 

U krijgt uiteraard de mogelijkheid wijnen te bestellen.

Voor de vlotte organisatie vragen we u in te schrijven én te betalen ten laatste voor vrijdag 22 maart op rekeningnummer BE89 9796 3414 5585 van In Vino Veritas met vermelding van naam en aantal deelnemers.

 

*****************************************************************************

 

 

                  Wijnproeverij van vrijdag 11 mei 2012

        "The Wines of the Ardèche, the Art of Living"

             met de heer Denis Robert uit Mas d'Intras, Valvignière, Frankrijk.

 

 

*****************************************************************************

Onze 8 ste wijnproeverij van 26 november was ondanks het slechte weer een succes.

36 wijnliefhebbers kregen van mevrouw Karin Lenz en oudste zoon Felix een uitgebreide voorstelling van hun laatste moezelwijnen.

Het 'menu' zag er als volgt uit:  

  • Mosel-Riesling-Jahrgangssekt (brut)
  • Pündericher Weißburgunder (Qualitätswein trocken)
  • Pündericher Rotling (Qualitätswein trocken)
  • Pündericher Riesling (Qualitätswein halbtrocken)
  • Pündericher Riesling (Qualitätswein lieblich)
  • Pündericher Rotwein (Dornfelder trocken)
  • Roter Weinbergs-Pfirsich-Edel-Likör
  • Weintraubenbrand 40% vol.

 

  *****************************************************************************

 

Voor de eerste keer in vijf jaar bestaan, moest "In Vino Veritas" een activiteit afzeggen. Inderdaad, onze wijnproeverij van 10 april van Beaujolais-wijnen kon niet doorgaan bij gebrek aan voldoende inschrijvingen. We waren wel met een dertig-tal liefhebbers, maar de heer Durand uit Lancié kon moeilijk naar Machelen komen (twee maal twee dagen rijden wegens gezondheidsredenen) voor zo weinig potentiële 'klanten'. Hoofdreden voor de 'beperkte' opkomst was de keuze van de datum (in het Paasverlof) waardoor velen op vakantie waren. Onze penningmeester heeft uiteraard iedereen die al betaald had, terugbetaald.

 

*****************************************************************************

Augustus 2009

Na het succes van onze eerste uitstap werd er al gauw besloten om een vervolg te geven aan ons bezoek in Pünderich. Voor 120 eurokes konden we genieten van een for-mi-da-be-le 3-daagse (twee nachten met ontbijt in Hotel Lenz + twee avondmalen met alles inclusief). 

Vrijdag 7 augustus vertrok iedereen met eigen vervoer. Na 270 km, verzamelden we op ons vertrouwd terrasje aan de Moezel voor een klein middagmaal met uiteraard een glas (halb)trocken Weiswein of nog een 'Bitte ein Bit' (Bitburg ligt op slechts 30 km van Pünderich). 

Iedereen had ondertussen al bezit van zijn kamer genomen (de ruimste kamers werden voorbehouden aan de gezinnen met kinderen) en omdat het zo warm was, besloten we een toertje te maken in het park waar we lekker konden afkoelen. Nietwaar, Thomas?

's Avonds had onze gastvrouw de voorziene wijnproeverij met aangepast eten veranderd in een geraffineerd vier-gangen menu met aangepaste wijnen. Tussen de gangen konden de gasten de andere wijnen degusteren, zonder de afzakkertjes te vergeten! Het werd een meer dan gezellige avond: iedereen was gewoon aan het genieten, zelfs de kleinste onder ons.

Zaterdag 8 augustus: na een ontbijtbuffet brachten we een bezoek aan Beilstein. Normaal moesten we dit met de boot doen, maar alle schepen waren die dag opgevorderd in Koblenz!! Dan maar met enkele auto's. Het wondermooie Beilstein is zo klein dat het zelfs geen straten heeft. Omdat we nog wat tijd overhadden, gingen we verder naar Cochem.

's Avonds stonden we opnieuw voor een aangename verrassing: het menu in het restaurant zag er niet alléén aanlokkelijk uit, het was gewoonweg om te smullen: "Brotaufstrich nach Art des Hauses" (wie Rudi kent, weet wat dat voorstelt), "Salat der Jarhreszeit", "Schnitzel (eigenlijk waren het er twee!) mit Champignonsauce und Pommes und buntes Gemüse", daarna "Eis mit heissen Kirchen", dat allemaal met water en wijn in overvloed.

Om de avond af te sluiten werden we nog bij Karin & Winfried getrakteerd op Branntwein und Pfirsich Edel-Likör!!

Zondag 9 augustus: na een herstellende nacht, een stevig Duits ontbijt. Tussen 10 en 11 uur de bestelde wijn ophalen en daarna naar huis. De meesten bleven echter nog gezellig eten 's middags op een terrasje en vertrokken pas in de namiddag naar België.

'In Vino Veritas' dankt de leden-deelnemers voor de fijne momenten en werkt nu al aan de volgende uitstap ...

 

 *****************************************************************************

Augustus 2008  

Wijndrinken is een bijzondere wijze van genieten. Eeuwenoud, maar levendiger dan ooit. Het is gezond, goed voor de mentale weerbaarheid en elke positieve proefervaring is een geestelijke verrijking. Deze theoretische uiteenzetting hebben we nogmaals tot praktijk gebracht op zaterdag 9 augustus 2008 met maar liefst 52 wijnliefhebbers in de tuin van de Leeuwerikenlaan 17! 

 

 *****************************************************************************

Juli 2007: naar Duitsland !

Zaterdag 21 juli: vertrek aan de Nova met eigen vervoer. Na ongeveer 270 km kwamen we aan in het gezellige Pünderich. We hadden afgesproken op het terras van de lokale Campingplatz. Kwestie van goed te beginnen, hebben we na een paar glaasjes heerlijke, frisse witte wijn een klein middagmaal kunnen benutten. De sfeer zat er onmiddellijk in en het duurde niet lang of we namen allemaal de overzetboot om aan de andere oever van de Moezel de "Marienburg" te beklimmen. Iedereen op zijn eigen ritme door de wijngaarden om later samen te genieten van een prachtig uitzicht op de Moezel.  

Daarna zijn we eventjes gaan opfrissen in ons hotel. De “komfortzimmer”(www.hotelweinhauslenz.de) waren zeer comfortabel.

’s Avonds dan gingen we over naar het hoofddoel van onze reis, nl. een uitgebreide wijnproeverij met aangepast eten bij de Familie Lenz. Tot onze grote verbazing hebben de twee schattige kindjes van onze voorzitter tot heel laat in de avond meegenoten. Men moet er wel bijvoegen dat de "Eiswein" in de kelders bijzonder smakelijk was.

Zondag 22 juli: na een gezellig ontbijtbuffet hadden we besloten de ferryboot naar Traben-Trarbach (www.traben-trarbach.de) te nemen onder de kundige leiding van onze gastvrouw, Karin Lenz. Zij nam ons mee naar plaatsjes om van te smullen. Na een korte lunch in één van de mooiste plaatselijke hotels ter plaatse, maakten de moedigste onder ons nog een wandeltocht naar de ruïne Graevensburgh***.

’s Avonds hadden we afgesproken in een gezellig lokaal restaurant. Met zeventien man hadden ze voor ons het hele terras gereserveerd en dat viel best mee na deze warme dag. Nu stonden we voor een moeilijke keuze: "Schweifilet im Pfefferrahmesesauce" of "Zanderfilet an Dillrahmsauce", telkens met de nodige “Beilagen”.  

Drank was eveneens inbegrepen: 0.5 l wijn en 0.5 l water, maar volgens mij hebben ze deze hoeveelheden niet gerepecteerd want de flessen wijn kwamen maar aankomen. Toen sommigen begonnen te zingen, namen we het besluit te gaan slapen. Ver moesten we echter niet gaan: 50 meter aan de overkant van de straat. Toen één van onze veteranen zei dat hij nog dorst had, konden we niet anders dan nog een paar afzakkertjes te gaan proeven. De bar van het hotel was wel gesloten, maar voor zo'n ganse bende hebben ze die prompt opengedaan!  

Maandag 23 juli: herstellend ontbijt, voor de ene nog een kleine wandeling, voor de andere de bestelde wijn ophalen bij Lenz en daarna terug naar huis. Iedereen kwam veilig thuis en we kregen van alle deelnemers een dikke proficiat voor de organisatie. Voor herhaling vatbaar! 

Er wordt aan gewerkt ...

 

*****************************************************************************

Eerste wijnproeverij in 2006 Duitse wijnen (Moezelstreek)

 

 *****************************************************************************

 

Anno 2005. Met een paar vrienden hebben we een feitelijke vereniging opgericht, m.n. “In Vino Veritas”. 

Het doel van onze vereniging is het organiseren op regelmatige tijdstippen van gezellige wijnproeverijen.

Andere activiteiten zoals cursussen, reizen, … zijn eveneens gepland.

Het bestuur bestaat uit drie mensen

  • Voorzitter: Erwin Van Aken, Astridlaan 12, 0477/47.69.26
  • Secretaris: Jean Dewaerheid, Leeuwerikenlaan 17, 0499/72.42.40
  • Kasmeester: Benny Van den Broeck, Leeuwerikenlaan 20, 0496/79.02.10

 

Hoe doen we het?

Vooraleer dieper in te gaan op het degusteren kunnen we eerst ons belangrijkste "werktuig", het glas, van naderbij bekijken. Daarna bespreken we enkele aanverwante onderwerpen waarover de meningen verdeeld zijn: de temperatuur en het decanteren.

Het glas.

Een goede degustatie vraagt een helder glas. Een gesloten tulpvorm glas leidt de aroma's beter naar de neus. Doordat je de wijn gemakkelijk kan laten walsen, vergroot je het verdampingsoppervlak van de wijn zodat er meer aroma's vrijkomen en de aromatische kracht versterkt wordt. De kwaliteiten en gebreken worden dan gemakkelijker waargenomen.

De temperatuur.

Wijn staat of valt met een goede schenktemperatuur. Elk wijn moet volgens zijn type (kleur, ouderdom, aroma's…) op de ideale temperatuur geserveerd worden. Een te koude wijn zal "gesloten" overkomen en zal duidelijk aroma's te kort komen. In dat geval volstaat het de wijn in uw glas op te warmen door de kelk van het glas in uw hand te nemen. Wordt de wijn te warm geserveerd, dan zal hij onvermijdelijk heel wat aan klasse, allure en temperament missen. Niets aan te doen : het kwaad is al geschied want de aroma's zijn al verdampt. Chambreren is een term uit de Middeleeuwen die stond voor "wijn serveren op de temperatuur van de kamer". Men haalde de fles uit de kelder en plaatste ze in de kamer, waar een temperatuur van 16 tot 18° heerste en niet 20 tot 23°Czoals vandaag. De temperatuur waarop een wijn geserveerd wordt kan zowel negatieve als positieve elementen in die wijn versterken. In het algemeen wordt wit koeler geserveerd dan rood. De gulden regel is het vermijden van extremen.  

Het beluchten.

Een ander aandachtspunt bij het serveren is het beluchten van wijn. Zuurstof kan namelijk een heel positief effect op de geur en de smaak van de wijn hebben, vooropgesteld dat die wijn niet al te ver ontwikkeld is. En wanneer een wijn veel bezinksel heeft is het logisch om dat apart te houden. Overschenken in een karaf is in beide gevallen de oplossing.  

Hoe gaan we nu te werk? 

1. We schenken een kleine hoeveelheid wijn in een schoon glas

2. Houd het glas schuin tegen een lichte achtergrond.

3. We bekijken het uiterlijk van de wijn van bovenaf en van de zijkant.

4. Om nog meer te zien, houden we het glas schuin onder een hoek van 45 graden. We doen dit in een goed verlichte omgeving tegen een witte achtergrond. Dit kan een muur, tafellaken of de achterkant van een proefformulier zijn.

5. Om onze neus optimaal van informatie te voorzien, houden we het glas schuin. We steken onze neus in het glas, met het neusbotje tegen de bovenrand. Boven in het glas verzamelt zich de meeste geur. Adem drie tot vier tellen rustig door de neus (alsof u aan een bloem ruikt en niet alsof u uw longen met lucht vult op de dijk bij windkracht 10). 

6. Draai vervolgens met het glas om alle geuren tot leven te wekken.

7. Hetzelfde van punt 4 herhalen we nog eens, maar eerst walsen (sierlijk draaien) we de wijn door het glas. Door het contact met zuurstof en de beweging komen meer geurstoffen vrij.

En dan het lastige deel: HET PROEVEN.

Als we genoeg hebben geroken, nemen we een ruime slok in onze mond. De smaak van de wijn komt nog beter tot zijn recht als u lucht inademt terwijl u wijn in uw mond hebt. Zorg er wel voor dat u niet morst! Door hier zuurstof bij op te zuigen en de wijn in de mond rond te laten gaan, komt de meeste informatie los. Tijdens het proeven ademen we uit door de neus. Onze neus krijgt hierdoor nieuwe geurinformatie. Deze geur heet in het Frans het 'arôme de bouche'. De Nederlandse vertaling 'mond-geur' spreekt wat minder aan.  De reden waarom wijndeskundigen van die vreemde gezichten trekken als ze proeven, is dat ze proberen de wijn door de hele mondholte te laten gaan. Alle smaakpapillen van de tong komen aan bod: op het puntje zitten de receptoren voor zoet, vlak daarachter die voor zout, zuur ligt aan de zijkanten en bitter helemaal achterin.  Laat nu de wijn maar door de mondholte rollen.

9. Het dilemma nu: de wijn doorslikken (waarschijnlijk de beste optie in gezelschap) of uitspugen (in de emmer AUB). Er is echter geen slechte keuze. In ieder geval is de wijn gelukkig nog niet helemaal weg uit onze mond. Bij het waarnemen speelt deze nasmaak - in wijntaal 'afdronk' - een belangrijke rol. We 'sabbelen' nog even na op deze afdronk om een totale indruk van de wijn te krijgen.

Wie de techniek nog niet onder de knie heeft, krijgt de gelegenheid opnieuw te oefenen met een volgende wijn.

En vergeet niet...               Oefening baart kunst !

 

Copyright ® 2013 Jean Dewaerheid  

Lorsque mon verre est plein, je le vide.

Lorsque mon verre est vide, je le plains.