YESTERDAY IS HISTORY,
TOMORROW IS A MYSTERY.
TODAY IS A GIFT. THAT'S WHY WE
CALL IT THE PRESENT.
Commentaren onderaan
Commentaires en bas de page
Geprogrammeerd, à venir:
28 januari 2025: "Napoleon 200 jaar later. Gevolgen van zijn beleid voor de regio.", Neos, Ninove.
Reeds gegeven lezingen, conférences données:
8 november 2021: "Het dagelijks leven in oorlogstijd" (12), OKRA Sint-Willibrord, Sint-Andries-Brugge.
15 februari 2022: Napoleon 200 jaar later" (37) Neos, Turnhout.
18 februari 2022: “De Vrouwen van Napoleon” (9) Heemkunde, Berlare
1 maart 2022: "Napoleon 200 jaar later" (38) Neos Zemst
11 mei 2022: "De Vrouwen van Napoleon" (11), Okra Zonnebeke.
8 november 2022: "Napoleon 200 jaar later" (46), Davidsfonds Tervuren
14 mei 2024: "Napoleon 200 jaar later.’ (51), Dienst Erfgoed, Mol.
COMMENTAREN - COMMENTAIRES
(niet chronologisch, non chronologique)
"Jean Dewaerheid is een geboren verteller. Met zijn verhaal over Napoleon houdt hij de aandacht zo vast, dat de avond passeert voor je het beseft. Door zijn vele opzoekingen kan de spreker ook de persoonlijke kantjes van Napoleon weergeven, zoals zijn eigenzinnige relatie tot vrouwen. We onthouden ook enkele andere weetjes zoals het feit dat Frankrijk ooit een derde van de USA bezat, maar dat kwijt speelde door de verkoop van Napoleon aan de USA.
Kortom, een avond die we niet snel zullen vergeten." Jan Erkelbout, Davidsfonds Dilbeek.
"Beste Jean, tijdens mijn puberteit werd ik na het zien van een film over een door een knappe acteur gespeelde Napoleon grote fan van dat personage. Jaren later kruist Jean Dewaerheid mijn pad met een lezing. Opeens bleek dat mijn grote held Napoleon vooral schone schijn was. Hij deed zich voor als de beste, de mooiste, de slimste maar bracht veel leed voor de kleine man. Gelukkig was het niet louter kommer en kwel. Napoleon zorgde voor vele positieve veranderingen in Europa. Iemand van de luisteraars noemde hem tijdens de lezing de eerste Europeaan.
Jean Dewaerheid kan hierover boeiend vertellen alsof hij er zelf bij was. Een aanrader! Of beter nog want er zijn 5 lezingen nodig om aan telkens een ander aspect of specialiteit van Napoleon aandacht te besteden.
Beste Jean, u heeft aan de leden van Davidsfonds Dilbeek op 1 februari 2024 een formidabele avond bezorgd waarvoor hun oprechte dank. Vriendelijke groeten en wie weet komen we elkaar nog eens tegen. Monique Cabo"
"Op vrijdagavond 17 november 2023 zakte Jean Dewaerheid af naar de historische Abdijhoeve van Kelchterhoef die in 1228 door graaf Arnold IV van Loon aan de Norbertijnen van Floreffe geschonken werd. Die druilerige herfstavond, midden de duistere Limburgse bossen kaderde de lezing van Jean voor het opgekomen Neos publiek van Houthalen-Helchteren. De levendige lezing van Jean over de vrouwen van Napoleon bracht de toehoorders in de sfeer van de Napoleonische tijd en de escapades van de kleine Corsicaan. Vaak dwaalde de spreker terug af in de tijd waar hij Napoleon ontmoete. Jean kon dan ook een duidelijk overzicht geven van Napoleons amoureuze uitspattingen zonder in
populissche kader te verzeilen, maar eerder in een semi-historisch overzicht drijfveren en feiten te belichten gekaderd in de betrokkentijd. De toehoorders werden anderhalf uur ondergedompeld in een periode tweehonderd jaar geleden en waren na afloop dan ook enthousiast over deze lezing. Marc Vervoort, Neos Houthalen-Helchteren"
Beste Jean, Je was weer goed op dreef tijdens je voordracht over de mysterieuze materie van de hiërogliefen.
Napoleon kon weerom een groep geleerden/wetenschappers mobiliseren, wat tot inzichtelijke ontdekkingen leidde.
Bedankt om dit avontuur met ons te delen. Joris Vander Veken (Brabantse Business Club, Asse)
Beste Jean, Je lezing was heel tof! De mensen hebben er plezier aan gehad en aandachtig geluisterd. Jan Cornelis VUB - Department ETRO (Electronics and Informatics)
"Na afloop van jou lezing over 'De Vrouwen van Napoleon' heb ik alleen maar positieve commentaren gehoord. Iedereen was het eens dat het een boeiende, heldere en leerrijke uiteenzetting was. Dat geven wij ook zo door aan het hoofdbureau. Het was overduidelijk dat er aandachtig werd geluisterd en dat allen geboeid jouw lezing volgden. Nogmaals dank."
Noël Vandenbroucke, Vief, Ieper.
"Ik heb heel wat positieve reacties ontvangen. Het was een boeiende avond. Dank voor de interessante voordracht." Stijn Degeest, Secretaris Davidsfonds Tervuren.
"Dag Jean, Ik heb effectief positieve beoordelingen gehoord. Ik heb er ook van genoten. De interacties die je uitlokte bij onze leden maken wij niet dikwijls mee. Je stapte naar de mensen toe en met een oogcontact voelden ze zich als persoonlijk aangesproken ! Nog veel succes en hopelijk zien wij jou terug in St Pieter Woluwe." Josseline Peeters, Davidsfonds Sint Pieters Woluwe.
"Beste Jean, Voor ons was het genieten en bijleren. Alvast een prettige dag verder en ik hou u asap op de hoogte van de volgende lezing! Met vriendelijke groeten, Florence Claeskens, Verantwoordelijke MOMENTUM Antwerpen en Vlaams-Brabant."
Beste Jean, Het was een geweldige lezing, zeker voor herhaling vatbaar, voor de volgende keer
"De Vrouwen van Napoleon". Hans van de Weideven, HKK Son en Breugel (NL).
Beste Jean, We vonden het een topavond : op onze BBC-site hebben we volgende gezet ; je mag dit overnemen als je wil.
"Een topspreker. Deze echte kenner vertelde ons honderduit over Napoleon van jong tot oud. We hoorden heel wat nu nog actuele termen: bevrijdingslegers, bufferstaten, censuur, veldtochten in Oost-Europa, dood door vergassing, links en rechts. Uiteraard kwamen wij ook minder bekende feiten aan de weet, zoals de huisnummers, de lichtstad, de snoepjes en niet te vergeten de zigzaghouding.
Nogmaals veel dank!" Joris Vanderveken, Brabantse Busoness Club, Asse.
"Beste Jean, wij hebben genoten, een informatieve namiddag met een mooie balans tussen feiten en anecdotes.", Fons De Knaep, Neos Turnhout.
Over de lezing "Napoleon: 200 jaar later. Gevolgen van zijn beleid voor onze regio." bij de Jan Van Boendalekring in Tervuren: "Beste Jean, je doet dat schitterend … en dat na de vorige voordracht van Herman Van Rompuy in dezelfde arena. Ik was verbaasd ook over de pertinente vragen en opmerkingen van het publiek. We hebben sterk genoten van zowel vorm (je maakte een excellente selectie van te belichten topics) en je stijl die de aandacht gaande houdt. (Jan Cornelis, VUB - Department ETRO (Electronics and Informatics).
Ook wij danken u voor uw interessante lezing, u hebt onze aandacht weten te houden! Vorige maandagavond is de RvB samengekomen en heeft de voorbije lezingen geëvalueerd.Uw uitgebreide kennis over Napoleon is ons allen opgevallen.De anekdotiek was verhelderend, met momenten amusant. De interactieve stijl van vraagstelling zijn we niet gewoon in onze kring, werd niet door iedereen geapprecieerd.We geven de voorkeur aan het vragen-kwartiertje na de lezing, waar de vraag vanuit het publiek komt. Met vriendelijke groet, Anne-Mie De Clerck-Cosijns (Jan Van Boendaelekring, Tervuren, 5 november 2021)
Wij danken je voor de aangename voordracht van gisteren: de TV heeft het prima gedaan zodat we zonder moeite de hele reeks afbeeldingen van de mooie vrouwen konden volgen. Jouw grondige kennis van het leven van de 'keizer van Frankrijk" in al zijn facetten maakte het des te interessanter voor iedereen. Wij wachten op je volgende onderwerp! Onze vriendelijke groeten, Simonne Baudon (Grijze Geuzen Vilvoorde, 13 december 2019).
Verslag van de lezing “De vrouwen van Napoleon” (20 juni 2019)
"Voorzitter Henk Veltmeijer verwelkomt gastspreker Jean Dewaerheid. De voormalig lector Nederlands en politiek actieve Vlaming geeft nog regelmatig colleges in Europa. Ondanks een belangrijke vrouwenvoetbalwedstrijd en warm ‘zomer’weer kon hij zeer tevreden zijn met de bijzonder grote opkomst van 45 leden en 40 niet-leden. Bovendien is van Jean bij een eerdere lezing over Napoleon zijn uitspraak: “Ik lees niet, ik vertel” blijkbaar goed blijven hangen. De Vlaming staat garant voor een verantwoord verhaal en brengt dat met een humoristische ondertoon over naar zijn publiek. Het warme zomeravondje zorgde bovendien tijdens de pauze voor een zeldzaam ontspannen buitengebeuren op het binnenterrein van de Kazernehof. Het hele verhaal over de ‘Vrouwen van Napoleon’ is uitgebreid beschreven in het door Jean uitgegeven boek van ruim honderd pagina’s en alleen op deze avond tegen een gereduceerde prijs te koop. Een tip dus voor wie op de hoogte wil blijven van alle pittige weetjes en pikante details, want in dit verslag is dat uiteraard niet samen te vatten. Alleen al op de door de schrijver zelf ontworpen omslag van het boek staan ruim 40 vrouwen afgebeeld. Hiervan maken twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes slechts een onderdeel uit. Zo wordt dus een heel andere kant van deze ‘kleine Corsicaan’ belicht, die wellicht het duidelijkst spreekt uit de ondertitel bij de lezing: “Sois belle et tais-toi!” (vrij vertaald: “Wees mooi en houd je mond!”)
Het verhaal begint bij Maria Laetitia Ramolino, de stammoeder van de familie Bonaparte, die op 14-jarige leeftijd trouwt met Carlo Buonaparte. Ze krijgen dertien kinderen, van wie er acht overleven. Overigens is ‘Madame Mère’ op 35-jarige leeftijd al weduwe. Van haar is de uitspraak met betrekking tot Napoleon: “Pourvu que ça dure!” (Als het maar zo blijft …!). Ze werd 85 jaar en overleefde haar zoon Napoleon zo’n vijftien jaar. Uiteraard komen ook zijn drie zussen aan bod: Elisa (‘de scherpe tong’), Pauline (‘de levenslustige’) en Caroline (‘ambitieus en intrigerend’).
Het eerste liefje van de op dat moment zeventienjarige Napoleon is de acht jaar oudere Caroline du Colombier. Zijn eerste echte verloving, met Désirée Clary, verbreekt hij alweer voor de ‘wondermooie’ Vicomtesse de Beauharnais, de latere eerste echtgenote Josephine. De rancuneuze Désirée geeft haar prompt de bijnaam ‘La Vieille’. Een eerste kennismaking van de achttienjarige Napoleon met ‘une personne du sexe’ dateert van 22 november 1787 en eindigt in het Parijse Hôtel de Cherbourg, op kamer nummer 9 op de derde etage. Zijn allerlaatste vriendin was hoogstwaarschijnlijk de veertienjarige Betsy Balcombe. Napoleon is dan 47 jaar oud en verblijft op Sint Helena. Uiteraard valt er nog veel meer met zekerheid te vertellen over de (buiten) echtelijke activiteiten van Napoleon, vooral ook omdat hij in de periode 1804-1814 ‘intieme uitgaven’ noteerde in een ‘petite cassette’. Ruim 60 minnaressen zijn alleen al uit die notities te herleiden. Maar Napoleon noemde overspel ‘lichaamsverzorging zonder liefde’." Heemkundekring Tilburg (Christ Libregts).
"Op donderdag 20 juni 2019 geeft Jean Dewaerheid in het Regionaal Archief Tilburg een lezing over het turbulente liefdesleven van deze Franse keizer, veldheer en hervormer. ‘Een wereldburger met een open vizier’, aldus Dewaerheid. Ook vorig jaar zorgde deze Belgische ‘voordrachtgever’ voor een geheel eigen kijk op het beleid van de omstreden Franse veldheer en staatsman. De aanleiding voor zijn passie voor Napoleon begon ooit met een verzameling postzegels en sigarenbandjes. De presentatie is dan ook doorspekt met vele afbeeldingen die Jean Dewaerheid in de loop der jaren verzamelde. Daarnaast vormen de talloze afbeeldingen die Napoleon van zichzelf liet maken de leidraad voor een interessant verhaal, waarmee een geheel andere kant van ‘de kleine Corsicaan’ wordt belicht. De amusante Vlaming staat dan ook garant voor een historisch verantwoord verhaal met een luchtige ondertoon. Heel fijn om je weer in actie te mogen zien!" Ad. van Eijck (Heemkundekring Tilburg (NL)
"Beste Jean, De reacties op uw lezing waren positief. De vergelijking tussen beide wereldoorlogen was boeiend.
Al hadden sommige mensen graag nog wat meer “petites histoires” willen horen. Maar ja, je kan niet iedereen tevreden stellen." Jos Wauters Davidsfonds, Linden. (15/11/18)
"Jean, het was een heel geslaagde avond, 45 leden en 43 niet leden. De terugblik is nog niet klaar maar als die klaar is stuur ik hem wel. Bijgaand alvast de aankondiging en enkele foto's van de geslaagde avond, bedankt, je had de volle aandacht. AVE!" Ad. van Eijck (Heemkundekring Tilburg (NL)
"Dag Jean, het was inderdaad een geslaagde avond. Zeer goede interactie tussen spreker en publiek. Een uiteenzetting van 2 uur die vol interesse werd gevolgd. De invalshoek van postzegels en schilderijen was een unieke combinatie om veel kennis over Napoleon te brengen. De aanwezigen waren laaiend enthousiast. Wij kijken uit naar een volgende lezing met u." Etienne Gevaert, secretaris Davidsfonds Oosterzele (10/5/2018)
Jean Dewaerheid is een begenadigd verteller. Vol passie voor historie weet hij de luisteraar uren te boeien.
Op het grote fort hebben de bezoekers bij de open haard genoten van de bijzondere verhalen over Napoleon.
Voor herhaling vatbaar! Joost van Rijckevorsel, www.fortsabina.nl. (24/1/2018)
Beste Jean, het was een aangename avond met een vlotte spreker. Heel interessant, in het bijzonder voor jongere mensen die nog niet zo veel weten over de wereldoorlogen. Wat ik persoonlijk interessant heb gevonden was de vergelijking tussen WO I en WO II. Wij hadden een mooie en gezellige avond en wij zullen volgend jaar met de opstelling van onze nieuwe programmatie zeker uw andere lezingen bekijken en dan laten wij u nog iets weten. Gerda den Bok, Davidsfonds Broechem (10/12/2017)
Beste Jean, wij danken je voor de interessante voordracht: "Het beleid van Napoleon en de gevolgen voor onze regio". Je hebt ons nieuwe zaken bijgebracht, er werden veel vragen gesteld en dat was prima. We zullen niet nalaten, terug op jou beroep te doen zodra de gelegenheid zich voordoet. Simone Baudon, penningmester Grijze Geuzen, Vilvoorde (21/11/2017)
Waarde Vriend Jean, Bij deze deel ik u mede dat enkele mensen van mijn vriendenkring uw lezing over Napoleon bij de Grijze Geuzen in Vilvoorde hebben bijgewoond . Een dikke proficiat voor Jean. Ik citeer letterlijk : Jean is een wandelende historisch encyclopedie. Wat een ongelooflijk erudiet man. Hij heeft dat fantastisch gedaan en de mensen hebben veel bijgeleerd. Beste Jean, ook van mij een dikke proficiat ! Het doet mij altijd deugd positieve zaken te vernemen over vrienden. Roger Geraerts, Machelen (18/11/17)
Op 20 februari 2017 organiseerde de Geschiedkundige en Heemkundige Kring "Land van Thorn" een lezing over Napoleon Bonaparte met als titel "Napoleon 200 jaar later. Gevolgen van zijn beleid voor Nederland en België". Bijna 100 aanwezigen bevolkten Zaal Oad Thoear in Thorn om om te genieten van deze lezing die verzorgd werd door Jean Dewaerheid. De inleider wist zijn publiek op eminente wijze te boeien, niet alleen door de aanwezigen actief bij zijn voordracht te betrekken maar ook door de onderhoudende en humoreske wijze waarop hij zijn kennis van een van de meest omstreden staatsmannen uit de geschiedenis wist te etaleren. Zijn verhaal werd visueel ondersteund door een vlekkeloze Power-point presentatie. Alle facetten die Napoleon maakten tot wat hij was kwamen op overtuigende wijze voor het voetlicht. De originele wijze waarop deze lezing tot stand gekomen is verdient nog een extra applaus. Al met al was het een leerzame en amusante avond waarover nog wel even nagepraat zal worden in het witte stadje.
Hub aan den Boom, bestuurlid Geschiedkundige en Heemkundige Kring "Land van Thorn", Nederland
Wie erbij was op vrijdag 27 januari zal het kunnen beamen: de voordracht over het leven van Napoleon aan de hand van postzegels was zeer leerrijk. Zo’n eenendertig geïnteresseerden volgden deze uiteenzetting en hadden nadien niets dan lovende kritiek. Spreker van dienst Jean Dewaerheid, docent Nederlands – Engels, bracht op een zeer ludieke manier en met een vleugje humor Napoleon tot leven. Je waande je bij wijlen tussen de legers van deze Franse Keizer en krijgsheer. De PowerPoint projectie was daarenboven zeer zorgvuldig samengesteld en verschillende postzegels over Napoleon fleurden deze lezing op. Het eerste deel, dat ongeveer 60 min in beslag nam, ging vooral over de carrière van Napoleon. Na een korte pauze volgde een tweede deel van 45’, dat vooral ging over de gevolgen van zijn beleid voor onze gewesten. Aan de hand van bekende schilderijen van onder andere David, Gros en Ingres, die stonden afgebeeld op postzegels, werden wij verzamelaars, filatelisten bij momenten zeer goed verwend. Deze mix van geschiedkundige info met filatelistische afbeeldingen zorgde ervoor dat deze avond zeer geslaagd was. Een bijzondere aanrader voor filatelistische verenigingen of verzamelaars die van postzegels en geschiedenis houden. Als afsluiter van de avond stelde Jean ons zijn boek voor dat vrijblijvend aan promotieprijs kon aangekocht worden. Menig luisteraar schafte zich hiervan een exemplaar aan, waarin de schrijver zelfs nog een persoonlijke boodschap meegaf. Het was een mooie avond die welgekomen was als afwisseling van de gewone ruilvergaderingen. Bedankt Jean, misschien tot ziens? Peter Slabbaert, Voorzitter Zeelse Postzegelkring, Zele
"Maandag 18 januari 2017 jl. startte heemkundekring Made en Drimmelen een nieuw seizoen aan lezingen in een nieuw onderkomen. De sfeer in de zaal van de Korenbeurs voelde al meteen goed: een gezellige zaal waarin ieder goed zicht had op onze spreker van die avond Jean Dewaerheid en de fraaie door hem gepresenteerde beelden. De lezing hield ons warm. Jean Dewaerheid vertelde, gezellig rondlopend, bevlogen hoe hij als filatelist aan zijn onderwerp Napoleon gekomen was en dat hij via deze verzamelwoede steeds meer interesse kreeg in het leven van Napoleon. Dewaerheid opende zijn redevoering dan ook met 100 postzegels van deze uitzonderlijke persoon. Postzegels die meestal een kunstwerk als oorsprong kenden. Niet verwonderlijk, want Napoleon gebruikte de kunst als propaganda voor zichzelf. De spreker boeide ons met een bevlogen verhaal, doorspekt met cabareteske woordspelingen. Niet alleen zijn leven, maar ook zijn betekenis voor de generaties na hem werd helder uiteengezet." Gerard Thijssen, Heemkundekring Made-Drimmelen (NL)
Op 20 februari 2017 organiseerde de Geschiedkundige en Heemkundige Kring "Land van Thorn" een lezing over Napoleon Bonaparte met als titel "Napoleon 200 jaar later. Gevolgen van zijn beleid voor Nederland en België". Bijna 100 aanwezigen bevolkten Zaal Oad Thoear in Thorn om om te genieten van deze lezing die verzorgd werd door Jean Dewaerheid. De inleider wist zijn publiek op eminente wijze te boeien, niet alleen door de aanwezigen actief bij zijn voordracht te betrekken maar ook door de onderhoudende en humoreske wijze waarop hij zijn kennis van een van de meest omstreden staatsmannen uit de geschiedenis wist te etaleren. Zijn verhaal werd visueel ondersteund door een vlekkeloze Power-point presentatie. Alle facetten die Napoleon maakten tot wat hij was kwamen op overtuigende wijze voor het voetlicht. De originele wijze waarop deze lezing tot stand gekomen is verdient nog een extra applaus. Al met al was het een leerzame en amusante avond waarover nog wel even nagepraat zal worden in het witte stadje.
Hub aan den Boom, bestuurlid Geschiedkundige en Heemkundige Kring "Land van Thorn", Nederland
Wie erbij was op vrijdag 27 januari zal het kunnen beamen: de voordracht over het leven van Napoleon aan de hand van postzegels was zeer leerrijk. Zo’n eenendertig geïnteresseerden volgden deze uiteenzetting en hadden nadien niets dan lovende kritiek. Spreker van dienst Jean Dewaerheid, docent Nederlands – Engels, bracht op een zeer ludieke manier en met een vleugje humor Napoleon tot leven. Je waande je bij wijlen tussen de legers van deze Franse Keizer en krijgsheer. De PowerPoint projectie was daarenboven zeer zorgvuldig samengesteld en verschillende postzegels over Napoleon fleurden deze lezing op. Het eerste deel, dat ongeveer 60 min in beslag nam, ging vooral over de carrière van Napoleon. Na een korte pauze volgde een tweede deel van 45’, dat vooral ging over de gevolgen van zijn beleid voor onze gewesten. Aan de hand van bekende schilderijen van onder andere David, Gros en Ingres, die stonden afgebeeld op postzegels, werden wij verzamelaars, filatelisten bij momenten zeer goed verwend. Deze mix van geschiedkundige info met filatelistische afbeeldingen zorgde ervoor dat deze avond zeer geslaagd was. Een bijzondere aanrader voor filatelistische verenigingen of verzamelaars die van postzegels en geschiedenis houden. Als afsluiter van de avond stelde Jean ons zijn boek voor dat vrijblijvend aan promotieprijs kon aangekocht worden. Menig luisteraar schafte zich hiervan een exemplaar aan, waarin de schrijver zelfs nog een persoonlijke boodschap meegaf. Het was een mooie avond die welgekomen was als afwisseling van de gewone ruilvergaderingen. Bedankt Jean, misschien tot ziens? Peter Slabbaert, Voorzitter Zeelse Postzegelkring, Zele
"Maandag 18 januari jl. startte heemkundekring Made en Drimmelen een nieuw seizoen aan lezingen in een nieuw onderkomen. De sfeer in de zaal van de Korenbeurs voelde al meteen goed: een gezellige zaal waarin ieder goed zicht had op onze spreker van die avond Jean Dewaerheid en de fraaie door hem gepresenteerde beelden. De lezing hield ons warm. Jean Dewaerheid vertelde, gezellig rondlopend, bevlogen hoe hij als filatelist aan zijn onderwerp Napoleon gekomen was en dat hij via deze verzamelwoede steeds meer interesse kreeg in het leven van Napoleon. Dewaerheid opende zijn redevoering dan ook met 100 postzegels van deze uitzonderlijke persoon. Postzegels die meestal een kunstwerk als oorsprong kenden. Niet verwonderlijk, want Napoleon gebruikte de kunst als propaganda voor zichzelf. De spreker boeide ons met een bevlogen verhaal, doorspekt met cabareteske woordspelingen. Niet alleen zijn leven, maar ook zijn betekenis voor de generaties na hem werd helder uiteengezet." Gerard Thijssen, Heemkundekring Made-Drimmelen (NL)
“In het kader van onze lezingencyclus over de Tweede Wereldoorlog stond dinsdag 17 maart 2015 een voordracht door Jean Dewaerheidop het programma. Het thema was heel bijzonder ‘Het mysterie van de houten bommen’. Ongeveer 50 leden hadden zich aangemeld voor de hele serie en een aantal kwam speciaal voor dit onderwerp. Men was zeer nieuwsgierig en benieuwd naar ‘de waarheid’. Enkele jaren geleden werd er in onze regio nog melding gemaakt van een Duits nepvliegveld bij het Kleine Peeske in Beek dat werd ‘gebombardeerd’ met houten klossen.
Na een inleiding over hoe het zo gekomen was, vertelde Jean Dewaerheid enthousiast en inspirerend over zijn onderzoekingen in binnen- en buitenland. Alle voors en tegens ten aanzien van het gebruik en de risico’s van houten bommen kwamen aan de orde. Vele contacten met internationale musea en archieven vormden de basis voor zijn kennis en verhaal. Ook werd er ruim aandacht besteed aan vergelijkbare technieken van nepvliegtuigen, -tanks etc., tot in onze tijd. Het geheel werd ondersteund door een fraai vormgegeven power point presentatie. Aan het eind van deze boeiende avond had iedereen veel kennis opgedaan over dit mysterie, maar bleven er ook nog steeds veel vragen. Hartelijk dank voor uw bijzondere bijdrage." Rinus G.M. Rabeling, Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg (NL), 17 maart 2015.
"Jean, heel hartelijk bedankt voor het "Mysterie van de Houten Bommen". Een verhaal dat nu past bij de bevrijding van Alphen: 5-27 oktober '44. We hebben genoten. Toon Timmermans (voorzitter Heemkundekring Alphen bij Tilburg (NL), 6 oktober 2014.
"Jean vertelde zijn verhaal met verve en humor. Aanvankelijk waren er maar een tiental aanwezigen overtuigd dat deze verhalen waarheid bevatten. Op het eind was een meerderheid overtuigd. Ook de inbreng van Jan van Eijck met zijn unieke foto’s van het schijnvliegveld Gilze-Rijen en het tonen van de houten (oefen)bommen door Jean droegen hiertoe bij. Hoe een ongelofelijk verhaal toch waarheid bleek te bevatten! Een mooie nuttige avond." Ad. van Eijck (Heemkundige Kring Tilburg, 19-6-2014)
"In de avonduren staat een lezing op het programma over Het mysterie van de houten bommen door Jean Dewaerheid. Wij zijn benieuwd naar dit onderwerp, de inhoud, naar Jean zelf en hoe hij zijn presentatie zal gaan vormgeven. Er gaat met een videoprojector gewerkt worden, dus een powerpoint onderbouwing is zeer waarschijnlijk en Jean heeft aangegeven ook diverse boeken mee te zullen brengen. We kennen de verhalen uit WOII over camouflage technieken en het opbouwen van complete fantoom legers ter voorbereiding van D-day onder generaal Patton, om de illusie te versterken, dat de landingen bij Calais zouden gaan plaatsvinden, de “kleinste oversteek”. In Nederland kennen we ook zeker de verhalen van het droppen van “nep para’s” tijdens operatie Market Garden in september 1944 bij Eindhoven, Nijmegen en die ene brug te ver bij Arnhem, maar “houten bommen”, we wachten af. Jean, zodra gearriveerd in gezelschap van mevrouw Dewaerheid, geeft blijk van routine en ervaring. Niet vreemd voor een oud onderwijs man. Presentatie op USB stick met afstandsbediening is allemaal voorhanden. Humor is er ook, als nog wordt gesteld dat ook een andere onderwerp presentatie nog mogelijk is, Jean heeft kennis van en is bedreven in meerdere historische onderwerpen. Daar getuigen ook de inmiddels uitgestalde boeken van, sommige beschikbaar in tot wel vier talen. Jean spreekt interactief, betrekt de zaal in het verhaal, laat vragen toe tijdens de lezing en geeft ruimte voor een pauze na het eerste uur. De lezing is uitstekend. Veel eigen research is gedaan, interessante informatie over zowel Duitse als Geallieerde decoy en verwarringstechnieken. De houten bommen hebben dus ook daadwerkelijk bestaan, hoewel voor veel meer doeleinden gebruikt, dan in de overleverings verhalen naar voren komt. Zelfs de huidige tijd komt nog aan bod. Kortom een thema van belang en van alle tijden. Maar voor nadere details zou ik adviseren om Jean te vragen, om deze lezing te komen geven. In deze referentie kan nooit recht worden gedaan aan de 1 ½ uur boeiend betoog van het origineel." Theo J.W. Nieuwenhuizen, Historische vereniging voor de Ijsseldelta Jan van Arkel, Hanzestad Kampen (NL) (8/4/14)
“Dank voor je geslaagde presentatie, de kritieken waren zeer goed!” André Van Bossche, Conservator Heemkring Osschaert, Hamme (15/3/2013).
"Echt tevreden over de voordracht. Klaar en duidelijk gegeven. Succes met uw voordrachten!" Freddy Nolf, 50 Actief Kortrijk (28/11/2013).
“De Beatrix-zaal in Zidewinde was weer gezellig vol met zo’n 90 leden. Er hing een rustig, doch gespannen sfeertje. Dat lag zeker aan het onderwerp. Houten vliegvelden, houten vliegtuigen en als een soort uitsmijter ook nog houten bommen. Maar in een gesprekje voorafgaande aan de lezing, stelde Jean me gerust. Zo bijzonder is dit onderwerp niet. Wedden dat er zeker één persoon in de zaal straks zijn hand opsteekt en zegt: ‘Hier in de buurt was ook een houten vliegveld’. Gelukkig ben ik niet ingegaan op de weddenschap. Want Jean was nog geen 10 minuten bezig of inderdaad meldde zich iemand met de opmerking dat er in Alphen ook een houten vliegveld gelegen heeft. Het eerste half uur kreeg je het gevoel in een spannend jongensboek terecht te zijn gekomen. Dat kwam vooral door zijn boeiende manier van spreken. Jean voelde het contact met de toehoorders goed aan. Op een indringende manier vertelde hij hoe dit onderwerp ooit op zijn bordje kwam te liggen. Eerst hield Jean een peiling onder de belangstellenden of de houten vliegvelden en de houten vliegtuigen wel echt hadden bestaan. Aarzelend meldde zich een aantal leden. Hij kwam niet om te overtuigen, maar wat moest je dan met alle bewijzen die langs kwamen? De sfeer van het jongensboek veranderde langzamerhand in een kopie van een Peter R. de Vriesprogramma. Nee, het ging niet om een misdaad, maar het ging wel om bewijzen. Bewijzen van het gebruik van houten vliegvelden en vliegtuigen. En niet alleen door de Duitsers. Het gebruik was wijd verbreid over heel de wereld als een betrekkelijk gangbare camouflagetechniek. Jean had zijn verhaal goed onderbouwd met foto’s, brieven en andere documenten. Maar dan kwam de vraag over het bestaan van houten bommen. Er kwam er een uit de koffer van Jean. Nu kon je niet anders dan geloven dat het allemaal bestaan had, om elkaar te misleiden. En als klap op de vuurpijl een staaltje van Engelse humor. Piloten van de RAF stegen op om met houten bommen de houten vliegtuigen en vliegvelden buiten werking te stellen… Het was een boeiende avond.” Rien Visser, Heemkundevereniging Sprang-Capelle, Nederland (25/5/2012).
“Jean Dewaerheid bracht een boeiende uiteenzetting, toegelicht met een knappe powerpoint-presentatie en ... een houten bom. Na de voorstelling was er tijd voor vragen, nadien werd er gezellig bijgepraat met een Machala biertje.” Luc De Wilder, voorzitter Heemkundige Kring Machala (22/10/2011).
“De in samenwerking met de Heemkunde vereniging Brunssum georganiseerde lezing “Het mysterie van de houten bommen” was helaas slecht bezocht. Amper twintig luisteraars, maar de wegblijvers hebben wat gemist, we hadden nog nooit zo’n goede spreker gehad! Onze spreker, de Vlaming Jean Dewaerheid, had een goed onderbouwd verhaal, ondersteund door een Powerpoint presentatie en daarbij was het een aardig en onderhoudend thema, de camouflagetechnieken in de oorlog en hij wist de aanwezigen met zijn verhaal te boeien (...) Als u de lezing gemist heeft en u bent nieuwsgierig geworden of u wilt meer lezen over dit thema, in het boek staat het hele verhaal en het is te koop. Kijk maar eens op www.dewaerheid.be. Hein Giesen, Heemkundeverenigingen van Brunssum en Hoensbroek, Nederland (19/10/2011).
“Uiteindelijk maakte het zijn toehoorders in Amicitia niet uit of het verhaal waar is of niet. De manier waarop de spreker zijn verhaal vertelde was zodanig opgebouwd dat alle aanwezigen bijna letterlijk aan zijn lippen hingen. Na afloop mocht hij dan ook vele complimenten in ontvangst nemen van uitermate tevreden toehoorders. Zelden heeft mij een verhaal zo geboeid als dat van Jean Dewaerheid!” Ed. van Gelder (secretaris Heemkundevereniging Brunssum)
"Zestig leden uit de regio Soesterberg van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" waren afgekomen op de aankondiging dat de heer Jean Dewaerheid een tip van de sluier over het mysterie van het gebruik van houten bommen in WOII. Zijn lezing nam inclusief de vragenronde bijna twee uur in beslag. Jean Dewaerheid wist zijn gehoor te boeien met een professionele diapresentatie, heldere argumentatie en veel Vlaamse humor. In de vragenronde kwamen ook enkele leden met Nederlandse voorbeelden van schijnvliegvelden in de buurt van Utrecht en Soesterberg. In de nazit wisselden zij dan ook graag adresgegevens uit zodat wellicht Jean Dewaerheid zijn argumentatie met ook Nederlandse voorbeelden en "bewijzen" kan verrijken. Het gehoor was enthousiast vanwege het bijzondere onderwerp en de prima presentatie, hetgeen resulteerde in de verkoop en signering van een aantal boeken. Wij zullen uw lezing bij onze collega's van de andere acht regio's van harte aanbevelen zodat u uw bereik wellicht aanzienlijk kunt uitbreiden."
Vic Utermohlen, Evenementencommissaris KNVOL Soesterberg (10/10/2011).
"Cher Monsieur Dewaerheid, Ci-joint un petit reportage photo réalisé lors de votre conférence du 18 juin passé. Ce fut un beau succès et je n'ai reçu jusqu'à présent que des commentaires positifs et je suis poussé à en organiser d'autres! Un grand merci de nous avoir entretenu d'un sujet qui a passionné l'auditoire dont certains membres sont de vrais spécialistes de la chose militaire et de la seconde guerre mondiale. Amitiés.” Michel Vandermaelen Ing, Colonel d'aviation BEM e.r., Président du Comité de soutien au 1Wing Historical Centre à Beauvechain, Directeur du 1WHC (18/6/2011).
“De spreker liet ons in een zeer onderhoudende voordracht dieper en dieper doordringen in de haast mythische jungle der houten bommen ... Zelfs de meest sceptische geesten onder ons raakten geboeider en geboeider en je kon een papiertje horen vallen in een muisstille en intens luisterende zaal ... een ongemeen boeiende ervaring ... Boeiende en verzorgde lezing. Zelfs de hevigste criticasters begonnen te twijfelen. Zou het toch gebeurd zijn? Jean zorgde ervoor dat ze hun mening dienden te herzien. Er wordt nog veel over nagepraat !" Georges De Rons, voorzitter Heemkring Ter Ham Groot-Steenokkerzeel (14/1/2011).
"Al de leden van de Andreas Masiuskring die het noodweer in het Pajottenland hebben getrotseerd, hebben op 4 december genoten van een boeiende voordracht over het mysterie van het gebruik van houten bommen tijdens WO II. De spreker, Jean Dewaerheid, vertelde ons op een bezielende manier over zijn speurtocht naar wat door velen wordt afgedaan als een indianenverhaal. Het werd een interessante avond die ons leidde doorheen vele facetten van het dagelijkse leven tijdens de grote wereldbrand." Joris De Beul,voorzitter Masiuskring (4/12/2010).
"Het was geen 'lezing', maar een 'performance'." Ravels Heemkundekring Nicolaüs Poppelius (24/11/2010).
"We hebben gisteravond enorm genoten van je presentatie "Het Mysterie van de Houten Bommen". In de reeks van 6 lezingen per jaar was dit een absolute topper: hartelijk dank daarvoor. Ook onze leden waren erg enthousiast, tijdens je presentatie kon je een speld horen vallen, zo geboeid was men. Een zekere aanrader voor anderen, ik wens je nog veel succes voor de toekomst."
"Nogmaals hartelijk dank voor de uiteenzetting. Het onderwerp was inderdaad intrigerend en de mensen waren geïnteresseerd. Ze zijn weggegaan nog napratend of ze de houten bommen au sérieux zouden nemen ofwel de verspreiding en de aanwending niet overdreven werden. In ieder geval werd een aspect van de oorlogvoering aangeraakt waarover niemand ooit enig idee had. Diegenen die de oorlog nog meemaakten, zelfs als kind, hebben weer voer om na te denken! Het lezen van jouw boek zal nog meer verhelderend zijn!" Simone Baudon, penningmeester Grijze Geuzen Vilvoorde (9/9/2010).
"De lezing van Jean Dewaerheid op dinsdag 15 juni 2010 in de openbare bibliotheek te Kortenberg was degelijk voorbereid. Op een levende manier gaf hij een beeld van het gebruik van houten bommen en van nepvliegtuigen in de verschillende landen in W.O.II. Ik heb er echt van genoten. Het was een meevaller". Doctor Historicus Henri Vannoppen, Ere-burgemeester van Kortenberg, Voorzitter Erfgoedhuis Kortenberg (15/6/2010).
"Het was voor ons bestuur en de aanwezigen een onderwerp dat menigen heeft geboeid. Enkele Peutenaars in de zaal hadden het nepvliegveld tijdens de oorlog betreden en anderen hadden zelfs met de Duitsers, die de bewaking ervan verzekerden, gesproken. Het mysterie van de houten bommen spreekt dan weer tot de verbeelding en er werd nadien bij pot en pint nog fel over gepalaverd." Raymond Waeyenbergh, Heemkundige Kring Hertog Hendrik I Vilvoorde (in aanwezigheid van Pierre-Antoine COUROUBLE) (19/4/2010).
Monsieur Dewaerheid, Ce petit mot pour vous remercier de votre visite et pour votre conférence. Les échos en retour ce dimanche sont plus que positifs. Les gens ont appréciés. Je crois que le potentiel de ventes est ouvert". Daniel Leleu, Musée International de la Base Aérienne de Chièvres (27/3/2010).
"Uitermaat boeiend verhaal... we zaten allemaal op het puntje van onze stoel, want het werd met de minuut spannender en ongelooflijker... Het boek is even spannend en goed gedocumenteerd met een stel foto's waarvan sommige de verbeelding te boven gaan... Met dank aan de vertaler-verteller: U was fantastisch ! " A. Delsaerdt, Senioren van het Damiaaninstituut, Aarschot (24/3/2010).
"Meneer Dewaerheid heeft zijn naam eer aan gedaan... Het was niet niks wat hij ons vertelde... een meeslepend verhaal...". Louisa Troonbeeckx, Vereniging voor Vlaamse Gepensioneerden (VVVG), Turnhout (26/2/2010).
"Nogmaals hartelijk dank voor de erg gesmaakte voordracht." Christel Gijsbrechts, Familiekunde Vlaanderen, afdeling regio Aarschot.
"Het was een prima lezing, goed verzorgd en het kwam duidelijk over". Bert de Graaf, HKK De Oude Vrijheid, Sint Oedenrode (NL).
“Wat een gedegen verhaal over Napoleon! … doorspekt met woordgrapjes … En zo kwam er in de overvolle Beuk, een zeer evenwichtig beeld van Napoleon tot stand! Jean Dewaerheid deed zijn naam eer aan.” Jaap Harkema, oud-voorzitter PCOB afd. Oosterhout (NL).
De eerste activiteit van het nieuwe werkjaar voor Davidsfonds Herk-de-Stad / Rummen op 8 september was meteen een schot in de roos. Een uiterst geïnteresseerd publiek luisterde meer dan twee uur (misschien toch iets te lang voor de concentratie?) naar Jean Dewaerheid’s boeiende verhaal over Napoleon en diens impact op ons leven nu. Het was trouwens een erg originele benaderingswijze te vertrekken vanuit postzegels en bekende schilderijen met de afbeelding van Bonaparte. Zo kregen we er tegelijkertijd nog een stukje kunstgeschiedenis bij. G. Adriaens, bestuurslid Davidsfonds Herk-de-Stad
Met veel genoegen en mede op aangeven van enkele van onze leden komen wij graag nog eens terug op de lezing welke u voor onze heemkring op 22 april j.l. heeft gegeven. U heeft onze toehoorders erg verrast door uw grote kennis over het leven van Napoleon en heel veel duidelijkheid geschapen door de begeleidende powerpoint presentatie. De lezing welke uit twee delen bestond, namelijk de carrière van Napoleon en de gevolgen van zijn beleid over onze gewesten, was ook zeer verhelderend. Uw manier van vertellen en de interactie die u creëerde leverde een gezellige en ontspannende sfeer op. Al met al zijn wij zeer tevreden over uw leerzame lezing en zullen die desgevraagd ook aan andere aanbevelen. Kees Tijs (secretaris heemkring Molenheide)
"Op donderdag 19 maart 2015 organiseerden de Historische Vereniging De Elf Marken en het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem gezamenlijk een lezing over het leven van Napoleon Bonaparte. Ruim tachtig belangstellenden waren daarvoor naar HCR Stegeman in Laren gekomen. De lezing werd verzorgd door dhr. Jean Dewaerheid. De inleider betrok zijn toehoorders op bijzondere wijze bij zijn lezing door regelmatig zijn verhaal te onderbreken waardoor wij tot reacties werden uitgenodigd. De inleider schetste het beeld van een man, tussen 1795 en 1815, die als soldaat, eerste consul en keizer zowel meedogenloos als gevoelig kon zijn, maar ook ijdel en op macht belust. Napoleon werd ons geschilderd als een man met vele gezichten. Door velen (nog steeds) bewonderd en door velen gehaat om zijn wreedheden. Hoe we er ook over denken, Napoleon Bonaparte is een van de belangrijkste mensen uit de wereldgeschiedenis geweest." Hans Eisink (Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem)
"De lezing gehouden door de uit België afkomstige heer, Jean Dewaerheid over het onderwerp Napoleon was wederom een groot succes. Met een nagenoeg volle zaal en balkon komt dat neer op ongeveer 120 bezoekers. Bezoekers van soms ver buiten onze gemeentegrenzen waren neergestreken in het cultureel centrum ‘de Schattelijn’. In tegenstelling tot zijn meeste collegae sprekers is Jean Dewaerheid geen “statische” spreker. Tijdens zijn voordracht bestreek hij de hele zaal en had duidelijk contact en interactie met de aanwezigen. Voor hen die minder bekend zijn met de Belgische c.q. Franse taal en gezegden, was het betoog soms wat moeilijker te volgen, maar Jean Dewaerheid gaf voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Verder was de presentatie doorspekt met humor. De PowerPointpresentatie waarmee Jean Dewaerheid zijn lezing over Napoleon ondersteunde was gebaseerd op zijn verzameling bijzondere postzegels met afbeeldingen van Napoleon en op de bekende schilderijen van onder andere David en Ingres. Jean Dewaerheid belichtte vooral ook Napoleons gevoel voor publiciteit en een ongekende bravoure, welke maakte dat hij er in slaagde om zelfs zijn nederlagen aan het publiek te verkopen als overwinningen. Alles maakte hij dienstbaar aan de instandhouding van zijn imago, waarvoor hij vooral de pers en de kunst gebruikte. Jean Dewaerheid belichtte Napoleon met aan de ene kant de weldoener en groot staatsman, welke vele verworvenheden zoals wetgeving, rechts rijden in het verkeer, infrastructuur, eenduidige maten en gewichten, registratie van geboorten, huwelijken, echtscheidingen, overlijden, afschaffing van maatschappelijke standen, samenvoeging van versnipperde kleine staatjes, tot stand heeft gebracht. Met aan de andere kant de onverbiddelijke dictator die alles naar zijn hand zette en degene die hieraan geen gehoor wilde geven of enigszins hiervan afweek, uit de weg ruimde of tot dwangarbeider degradeerde. Omdat de lezing voor de pauze al uit liep is het wat later geworden dan we normaal gewend waren, maar op een enkeling na is het publiek tot het einde geboeid gebleven. De Oudheidkundige Kring kan met voldoening op deze lezing terugkijken. Bedankt voor uw komst want het is tenslotte het doel, mensen een genoeglijke en leerzame avond te bezorgen". Jan van Gils, voorzitter Oudheidkundige Kring Geertruidenberg (Nl)
"Voor heemleden een uitstekend onderwerp. Een goed vondst om schilderstukken naast postzegels te zetten. Zeer onderhoudend en precies lang genoeg. Heel veel feitjes achter elkaar en zo een beter begrip aangekweekt. Heel hartelijk bedankt voor Uw bereidheid de lezing bij ons te houden". Frans Ekstijn Heemkundige Kring Goirle (NL) 26/11/14
"Op 24 november 2014 werd er in Huis voor Erfgoed aan de Zandheuvel een lezing over Napoleon gehouden door de heer Jean Dewaerheid uit Machelen. De PowerPoint van het verhaal over Napoleon was gebaseerd op een frame van bijzondere postzegels met afbeeldingen van Napoleon en op de bekende schilderijen van onder andere David en Ingres. Een originele ondersteuning van het betoog van de spreker. Dewaerheid belichtte vooral ook Napoleons gevoel voor publiciteit en een ongekende bravoure die maakte dat hij er in slaagde om zelfs zijn nederlagen aan het publiek te verkopen als overwinningen. Alles maakte hij dienstbaar aan de instandhouding van zijn imago, waarvoor hij vooral ook de Pers en de Kunst gebruikte. Binnen enkele jaren was hij voor het grote publiek de onoverwinnelijke veldheer. De wijze waarop hij daarnaast de verworvenheden van de Verlichting in wetgeving en in de Staatshuishouding tot een dagelijkse praktijk maakte, waarvan heel West-Europa tot op de dag van vandaag de vruchten plukt, zou hem in de historie tot een groot Staatsman hebben gemaakt, als hij op tijd was gestopt. Dewaerheid toonde ons echter met grafieken aan dat de honger naar macht bij Napoleon onbegrensd was. Hij begon een aantal oorlogen die heel veel mensenlevens hebben gekost en die zijn persoonlijkheid in een ander, negatief daglicht stelde. (...) Het was een heldere leerzame lezing, die veel waardering onder de toehoorders oogstte". Jacob Jonker. Heemkundekring de Heerlijkheid, Oosterhout (NL) (24/11/14)
"We waren echt tevreden over de voordracht. Die werd klaar en duidelijk gegeven. Speciaal hierbij was de vermelding van de titel “Napoleon verzegeld”: desondanks de onduidelijke titel werd de voordracht bij de aanwezigen gesmaakt. Het levensverhaal van Napoleon werd duidelijk belicht dank zij ook de afbeeldingen en de prachtige presentatie. De tijdsduur hierbij was te verwaarlozen. Nog veel succes met uw voordrachten." Freddy Nolf, secretaris 50 actief Kortrijk (6/2/2014)
Aan de hand van een passende diaprojectie schetste Jean Dewaerheid het leven van de kleine man tijdens de twee wereldoorlogen .Bovendien bracht hij een duidelijk overzicht van frappante gebeurtenissen en belichtte omstandig de verschillen inzake de geboden weerstand aan het Duitse leger, de bezetting, de neutraliteit van Nederland, de voedingsmogelijkheden en de toenmalige vluchtelingenpolitiek. Samengevat mag worden gesteld dat alle aanwezigen van een mooie en leerzame avond hebben genoten.
Met dank aan de gastspreker ... Van Hauwermeiren Willy, Voorzitter Davidsfonds – afdeling Lede.
Jean Dewaerheid heeft de afgelopen jaren heel wat expertise verworven in dit onderwerp, mede dank zij het talrijke opzoekwerk en de gesprekken die gij voerde met oude Machelaars. Jean heeft dit uitstekend gedaan ... het Machalabestuur dankte hem met een gepersonaliseerde attentie. Luc De Wilder, voorzitter Heemkundige Kring Machala