Wood for Wood
Jean

Wood for Wood !

Het Mysterie van de Houten Bommen

de waarheid achterhalen 70 jaar na de feiten

Als vriend van Pierre-Antoine Courouble en vertaler van de Nederlandse versie van "L'Enigme des Bombes en Bois" geef ik VOORDRACHTEN over het boeiend onderwerp van de Houten Bommen dat door niemand eerder werd behandeld. De voordrachten leggen de nadruk op camouflagetechnieken en andere decoys tijdens WO 2. De lezing duurt ongeveer 90 minuten en wordt gevolgd door een signeersessie.

Binnenkort ... à venir ...

 

Enkele commentaren, quelques commentaires:

“In het kader van onze lezingencyclus over de Tweede Wereldoorlog stond dinsdag 17 maart 2015 een voordracht door Jean Dewaerheidop het programma. Het thema was heel bijzonder ‘Het mysterie van de houten bommen’. Ongeveer 50 leden hadden zich aangemeld voor de hele serie en een aantal kwam speciaal voor dit onderwerp. Men was zeer nieuwsgierig en benieuwd naar ‘de waarheid’. Enkele jaren geleden werd er in onze regio nog melding gemaakt van een Duits nepvliegveld bij het Kleine Peeske in Beek dat werd ‘gebombardeerd’ met houten klossen.

Na een inleiding over hoe het zo gekomen was, vertelde Jean Dewaerheid enthousiast en inspirerend over zijn onderzoekingen in binnen- en buitenland. Alle voors en tegens ten aanzien van het gebruik en de risico’s van houten bommen kwamen aan de orde. Vele contacten met internationale musea en archieven vormden de basis voor zijn kennis en verhaal. Ook werd er ruim aandacht besteed aan vergelijkbare technieken van nepvliegtuigen, -tanks etc., tot in onze tijd. Het geheel werd ondersteund door een fraai vormgegeven power point presentatie. Aan het eind van deze boeiende avond had iedereen veel kennis opgedaan over dit mysterie, maar bleven er ook nog steeds veel vragen. Hartelijk dank voor uw bijzondere bijdrage." Rinus G.M. Rabeling, Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg (NL), 17 maart 2015.

 

"Jean, heel hartelijk bedankt voor het "Mysterie van de Houten Bommen". Een verhaal dat nu past bij de bevrijding van Alphen: 5-27 oktober '44. We hebben genoten. Toon Timmermans (voorzitter Heemkundekring Alphen bij Tilburg (NL), 6 oktober 2014.

 "Jean vertelde zijn verhaal met verve en humor. Aanvankelijk waren er maar een tiental aanwezigen overtuigd dat deze verhalen waarheid bevatten. Op het eind was een meerderheid overtuigd. Ook de inbreng van Jan van Eijck met zijn unieke foto’s van het schijnvliegveld Gilze-Rijen en het tonen van de houten (oefen)bommen door Jean droegen hiertoe bij. Hoe een ongelofelijk verhaal toch waarheid bleek te bevatten! Een mooie nuttige avond." Ad. van Eijck (Heemkundige Kring Tilburg, 19-6-2014)

“Dank voor je geslaagde presentatie, de kritieken waren zeer goed!” André Van Bossche, Conservator Heemkring Osschaert, Hamme (15/3/2013).

"Echt tevreden over de voordracht. Klaar en duidelijk gegeven. Succes met uw voordrachten!" Freddy Nolf, 50 Actief Kortrijk (28/11/2013). 

“Jean Dewaerheid bracht een boeiende uiteenzetting, toegelicht met een knappe powerpoint-presentatie en ... een houten bom. Na de voorstelling was er tijd voor vragen, nadien werd er gezellig bijgepraat met een Machala biertje.” Luc De Wilder, voorzitter Heemkundige Kring Machala (22/10/2011).

“De in samenwerking met de Heemkunde vereniging Brunssum georganiseerde lezing “Het mysterie van de houten bommen” was helaas slecht bezocht. Amper twintig luisteraars, maar de wegblijvers hebben wat gemist, we hadden nog nooit zo’n goede spreker gehad! Onze spreker, de Vlaming Jean Dewaerheid, had een goed onderbouwd verhaal, ondersteund door een Powerpoint presentatie en daarbij was het een aardig en onderhoudend thema, de camouflagetechnieken in de oorlog en hij wist de aanwezigen met zijn verhaal te boeien (...) Als u de lezing gemist heeft en u bent nieuwsgierig geworden of u wilt meer lezen over dit thema, in het boek staat het hele verhaal en het is te koop. Kijk maar eens op www.dewaerheid.be. Hein Giesen, Heemkundeverenigingen van Brunssum en Hoensbroek, Nederland (19/10/2011).

“Uiteindelijk maakte het zijn toehoorders in Amicitia niet uit of het verhaal waar is of niet. De manier waarop de spreker zijn verhaal vertelde was zodanig opgebouwd dat alle aanwezigen bijna letterlijk aan zijn lippen hingen. Na afloop mocht hij dan ook vele complimenten in ontvangst nemen van uitermate tevreden toehoorders. Zelden heeft mij een verhaal zo geboeid als dat van Jean Dewaerheid!”  Ed. van Gelder (secretaris Heemkundevereniging Brunssum)

“De spreker liet ons in een zeer onderhoudende voordracht dieper en dieper doordringen in de haast mythische jungle der houten bommen ... Zelfs de meest sceptische geesten onder ons raakten geboeider en geboeider en je kon een papiertje horen vallen in een muisstille en intens luisterende zaal ... een ongemeen boeiende ervaring ...” Jos Vankeerberghen, secretaris Okra Diegem (4/3/2011).

"Al de leden van de Andreas Masiuskring die het noodweer in het Pajottenland hebben getrotseerd, hebben op 4 december genoten van een boeiende voordracht over het mysterie van het gebruik van houten bommen tijdens WO II. De spreker, Jean Dewaerheid, vertelde ons op een bezielende manier over zijn speurtocht naar wat door velen wordt afgedaan als een indianenverhaal. Het werd een interessante avond die ons leidde doorheen vele facetten van het dagelijkse leven tijdens de grote wereldbrand." Joris De Beul,voorzitter Masiuskring (4/12/2010).

"Het was geen 'lezing', maar een 'performance'." Ravels Heemkundekring Nicolaüs Poppelius (24/11/2010).

"We hebben gisteravond enorm genoten van je presentatie "Het Mysterie van de Houten Bommen". In de reeks van 6 lezingen per jaar was dit een absolute topper: hartelijk dank daarvoor. Ook onze leden waren erg enthousiast, tijdens je presentatie kon je een speld horen vallen, zo geboeid was men. Een zekere aanrader voor anderen, ik wens je nog veel succes voor de toekomst." Co Torbijn, voorzitter Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent (9/11/2010).

"De lezing van Jean Dewaerheid op dinsdag 15 juni 2010 in de openbare bibliotheek te Kortenberg was degelijk voorbereid. Op een levende manier gaf hij een beeld van het gebruik van houten bommen en van nepvliegtuigen in de verschillende landen in W.O.II. Ik heb er echt van genoten. Het was een meevaller". Doctor Historicus Henri Vannoppen, Ere-burgemeester van Kortenberg, Voorzitter Erfgoedhuis Kortenberg (15/6/2010).

"Het was voor ons bestuur en de aanwezigen een onderwerp dat menigen heeft geboeid. Enkele Peutenaars in de zaal hadden het nepvliegveld tijdens de oorlog betreden en anderen hadden zelfs met de Duitsers, die de bewaking ervan verzekerden, gesproken. Het mysterie van de houten bommen spreekt dan weer tot de verbeelding en er werd nadien bij pot en pint nog fel over gepalaverd." Raymond Waeyenbergh, Heemkundige Kring Hertog Hendrik I Vilvoorde (in aanwezigheid van Pierre-Antoine COUROUBLE) (19/4/2010).

"Monsieur Dewaerheid, Ce petit mot pour vous remercier de votre visite et pour votre conférence. Les échos en retour ce dimanche sont plus que positifs. Les gens ont appréciés. Je crois que le potentiel de ventes est ouvert". Daniel Leleu, Musée International de la Base Aérienne de Chièvres (27/3/2010).

"Uitermaat boeiend verhaal... we zaten allemaal op het puntje van onze stoel, want het werd met de minuut spannender en ongelooflijker... Het boek is even spannend en goed gedocumenteerd met een stel foto's waarvan sommige de verbeelding te boven gaan... Met dank aan de vertaler-verteller: U was fantastisch ! " A. Delsaerdt, Senioren van het Damiaaninstituut, Aarschot (24/3/2010).

"Meneer Dewaerheid heeft zijn naam eer aan gedaan... Het was niet niks wat hij ons vertelde... een meeslepend verhaal...". Louisa Troonbeeckx, Vereniging voor Vlaamse Gepensioneerden (VVVG), Turnhout (26/2/2010).

Reeds gegeven voordrachten, conférences données:

 

 • 10 maart 2017: Davidsfonds Evere-Haren.
 • 27 november 2015: Davidsfonds Zellik
 • 16 november 2015, Heemkunde kring Dongen (NL)
 • 17 maart 2015: Streekmuseum De Roode Tooren, Doesburg (NL)
 • 6 oktober 2014: Heemkundekring Alphen
 • 19 juni 2014: Heemkundige Kring Tilburg (NL)
 • 11 november 2013: Heemkundekring De Honderd Hoeven, Hoeven (NL)
 • 28 november 2013: 50 Actief Kortrijk
 • 18 november 2013: Seniorencentrum Brussel
 • 14 november 2013: Vlas, Wondelgem
 • 28 oktober 2013: Hobbyclub Machelen
 • 28 maart 2013: Vlas, Zwijndrecht
 • 27 maart 2013: Heemkring Averbode, Averbode
 • 15 februari 2013: Heemkring Osschaert, Hamme. 
 • 27 november 2012: Okra Mechelen, Cultureel Centrum Mechelen.
 • 4 november 2012: Heemkundekring de Vierschaer Wouw (NL)
 • 25 mei 2012: Heemkundevereniging Sprang-Capelle (NL)
 • 18 april 2012: Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Kring Parkstad, Heerlen (NL)
 • 14 maart 2012: Heemkundige Kring Herent
 • 12 maart 2012: Lokaal Dienstencentrum Allegro, Menen
 • 2 en 9 maart 2012 (Deinze en Merksem) deelname aan de Vl@s-beurzen
 • 5 december 2011: Centre Culturel de Hannut, Académie communale des Arts, Hannut.
 • 3 december 2011: Gemeentelijke Bibliotheek Machelen.
 • 17 november 2011: Vlaamse Actieve Senioren Groot Oostkamp, Waardamme.
 • 8 november 2011: LVSW Torhout.
 • 22 oktober 2011: Heemkundige Kring Machala, Hof van Woinke, Machelen.
 • 20 oktober 2011: LBG De Korenbloem, Kortrijk.
 • 19 oktober 2011: Heemkundeverenigingen van Brunssum en Hoensbroek (NL)
 • 10 oktober 2011: Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht, Soesterberg (NL)
 • 18 juin 2011: Beauvechain/Bevekom: 1st Wing Historical Centre, Musée de la base militaire de Beauvechain
 • 4 maart 2011: Okra Diegem.
 • 20 januari 2011: Heemkunde kring Stampersgat (Nederland).
 • 14 januari 2011: Melsbroek Heemkundige Kring Ter Ham.
 • 4 december 2010: Sint-Kwintens-Lennik Andreas Masiuskring vzw.
 • 2 december 2010: Brussel Deelname aan "100 Jaar Museum van het Leger", Jubelpark Brussel.
 • 24 november 2010: Ravels Heemkundekring Nicolaüs Poppelius.
 • 9 november 2010: Heemkundige Kring Sas van Gent (Nederland)
 • 8 november 2010: Heemkundige Kring Zemst, Elewijt-Eppegem-Hofstade-Weerde.
 • 4 november 2010: Heks. Heemkundekring Groot-Heers.
 • 9 september 2010: Vilvoorde. De grijze Geuzen.
 • 30th of June 2010: Presentation of the book "The Riddle of the Wooden Bombs" at the 2nd Air Division Memorial Library, The Forum, Millenium Plain, Norwich (UK)
 • 31st of June 2010: Presentation of the book at the Norfolk & Suffolk Aviation Museum, Flixton (UK)
 • 11th August 2010: Dumbarton (Glasgow, Scotland).
 • 15 juni 2010: Kortenberg. Erfgoedhuis Kortenberg.
 • 11 mei 2010: Historische Werkgroep Wateringen en Kwinstheul, Nederland
 • 19 april 2010: Vilvoorde. Heemkundige Kring Hertog Hendrik I (in aanwezigheid van Pierre-Antoine COUROUBLE)
 • 6 april 2010: Machelen. Rusthuis Parkhof.
 • 27 mars 2010: Chièvres. Musée International de la Base Aérienne de Chièvres.
 • 24 maart 2010: Aarschot. Sendia (Senioren van het Damiaaninstituut).
 • 26 februari 2010: Turnhout. Vereniging voor Vlaamse Gepensioneerden (VVVG)
 • 8 januari 2010: Machelen. Startpresentatie van het boek in Brasserie "De Kultus".

En tant qu'ami de Pierre-Antoine Courouble et traducteur de son livre en néerlandais, je donne des CONFERENCES sur "L'Enigme des Bombes en Bois". La présentation powerpoint dure environ 90 minutes et traite des techniques de camouflage pendant la seconde guerre mondiale ainsi que sur l'emploi des bombes en bois. La présentation est suivie d'une séance dédicasses.

"In de avonduren staat een lezing op het programma over Het mysterie van de houten bommen door Jean Dewaerheid. Wij zijn benieuwd naar dit onderwerp, de inhoud, naar Jean zelf en hoe hij zijn presentatie zal gaan vormgeven. Er gaat met een videoprojector gewerkt worden, dus een powerpoint onderbouwing is zeer waarschijnlijk en Jean heeft aangegeven ook diverse boeken mee te zullen brengen. We kennen de verhalen uit WOII over camouflage technieken en het opbouwen van complete fantoom legers ter voorbereiding van D-day onder generaal Patton, om de illusie te versterken, dat de landingen bij Calais zouden gaan plaatsvinden, de “kleinste oversteek”. In Nederland kennen we ook zeker de verhalen van het droppen van “nep para’s” tijdens operatie Market Garden in september 1944 bij Eindhoven, Nijmegen en die ene brug te ver bij Arnhem, maar “houten bommen”, we wachten af. Jean, zodra gearriveerd in gezelschap van mevrouw Dewaerheid, geeft blijk van routine en ervaring. Niet vreemd voor een oud onderwijs man. Presentatie op USB stick met afstandsbediening is allemaal voorhanden. Humor is er ook, als nog wordt gesteld dat ook een andere onderwerp presentatie nog mogelijk is, Jean heeft kennis van en is bedreven in meerdere historische onderwerpen. Daar getuigen ook de inmiddels uitgestalde boeken van, sommige beschikbaar in tot wel vier talen. Jean spreekt interactief, betrekt de zaal in het verhaal, laat vragen toe tijdens de lezing en geeft ruimte voor een pauze na het eerste uur. De lezing is uitstekend. Veel eigen research is gedaan, interessante informatie over zowel Duitse als Geallieerde decoy en verwarrings technieken. De houten bommen hebben dus ook daadwerkelijk bestaan, hoewel voor veel meer doeleinden gebruikt, dan in de overleverings verhalen naar voren komt. Zelfs de huidige tijd komt nog aan bod. Kortom een thema van belang en van alle tijden. Maar voor nadere details zou ik adviseren om Jean te vragen, om deze lezing te komen geven. In deze referentie kan nooit recht worden gedaan aan de 1 ½  uur boeiend betoog van het origineel." Theo J.W. Nieuwenhuizen, Historische vereniging voor de Ijsseldelta Jan van Arkel, Hanzestad Kampen (NL) (8/4/14)

“De Beatrix-zaal in Zidewinde was weer gezellig vol met zo’n 90 leden. Er hing een rustig, doch gespannen sfeertje. Dat lag zeker aan het onderwerp. Houten vliegvelden, houten vliegtuigen en als een soort uitsmijter ook nog houten bommen. Maar in een gesprekje voorafgaande aan de lezing, stelde Jean me gerust. Zo bijzonder is dit onderwerp niet. Wedden dat er zeker één persoon in de zaal straks zijn hand opsteekt en zegt: ‘Hier in de buurt was ook een houten vliegveld’. Gelukkig ben ik niet ingegaan op de weddenschap. Want Jean was nog geen 10 minuten bezig of inderdaad meldde zich iemand met de opmerking dat er in Alphen ook een houten vliegveld gelegen heeft. Het eerste half uur kreeg je het gevoel in een spannend jongensboek terecht te zijn gekomen. Dat kwam vooral door zijn boeiende manier van spreken. Jean voelde het contact met de toehoorders goed aan. Op een indringende manier vertelde hij hoe dit onderwerp ooit op zijn bordje kwam te liggen. Eerst hield Jean een peiling onder de belangstellenden of de houten vliegvelden en de houten vliegtuigen wel echt hadden bestaan. Aarzelend meldde zich een aantal leden. Hij kwam niet om te overtuigen, maar wat moest je dan met alle bewijzen die langs kwamen? De sfeer van het jongensboek veranderde langzamerhand in een kopie van een Peter R. de Vriesprogramma. Nee, het ging niet om een misdaad, maar het ging wel om bewijzen. Bewijzen van het gebruik van houten vliegvelden en vliegtuigen. En niet alleen door de Duitsers. Het gebruik was wijd verbreid over heel de wereld als een betrekkelijk gangbare camouflagetechniek.

Jean had zijn verhaal goed onderbouwd met foto’s, brieven en andere documenten. Maar dan kwam de vraag over het bestaan van houten bommen. Er kwam er een uit de koffer van Jean. Nu kon je niet anders dan geloven dat het allemaal bestaan had, om elkaar te misleiden. En als klap op de vuurpijl een staaltje van Engelse humor. Piloten van de RAF stegen op om met houten bommen de houten vliegtuigen en vliegvelden buiten werking te stellen… Het was een boeiende avond.” Rien Visser, Heemkundevereniging Sprang-Capelle, Nederland (25/5/2012).

"Zestig leden uit de regio Soesterberg van de Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" waren afgekomen op de aankondiging dat de heer Jean Dewaerheid een tip van de sluier over het mysterie van het gebruik van houten bommen in WOII. Zijn lezing nam inclusief de vragenronde bijna twee uur in beslag. Jean Dewaerheid wist zijn gehoor te boeien met een professionele diapresentatie, heldere argumentatie en veel Vlaamse humor. In de vragenronde kwamen ook enkele leden met Nederlandse voorbeelden van schijnvliegvelden in de buurt van Utrecht en Soesterberg. In de nazit wisselden zij dan ook graag adresgegevens uit zodat wellicht Jean Dewaerheid zijn argumentatie met ook Nederlandse voorbeelden en "bewijzen" kan verrijken. Het gehoor was enthousiast vanwege het bijzondere onderwerp en de prima presentatie, hetgeen resulteerde in de verkoop en signering van een aantal boeken. Wij zullen uw lezing bij onze collega's van de andere acht regio's van harte aanbevelen zodat u uw bereik wellicht aanzienlijk kunt uitbreiden." Vic Utermohlen, Evenementencommissaris KNVOL Soesterberg (10/10/2011).

"Cher Monsieur Dewaerheid, Ci-joint un petit reportage photo réalisé lors de votre conférence du 18 juin passé. Ce fut un beau succès et je n'ai reçu jusqu'à présent que des commentaires positifs et je suis poussé à en organiser d'autres! Un grand merci de nous avoir entretenu d'un sujet qui a passionné l'auditoire dont certains membres sont de vrais spécialistes de la chose militaire et de la seconde guerre mondiale. Amitiés.” Michel Vandermaelen Ing, Colonel d'aviation BEM e.r., Président du Comité de soutien au 1Wing Historical Centre à Beauvechain, Directeur du 1WHC (18/6/2011).

"Boeiende en verzorgde lezing. Zelfs de hevigste criticasters begonnen te twijfelen. Zou het toch gebeurd zijn? Jean zorgde ervoor dat ze hun mening dienden te herzien. Er wordt nog veel over nagepraat !" Georges De Rons, voorzitter Heemkring Ter Ham Groot-Steenokkerzeel (14/1/2011).

"Nogmaals hartelijk dank voor de uiteenzetting. Het onderwerp was inderdaad intrigerend en de mensen waren geïnteresseerd. Ze zijn weggegaan nog napratend of ze de houten bommen au sérieux zouden nemen ofwel de verspreiding en de aanwending niet overdreven werden. In ieder geval werd een aspect van de oorlogvoering aangeraakt waarover niemand ooit enig idee had. Diegenen die de oorlog nog meemaakten, zelfs als kind, hebben weer voer om na te denken! Het lezen van jouw boek zal nog meer verhelderend zijn!" Simone Baudon, penningmeester Grijze Geuzen Vilvoorde (9/9/2010).